Ervaringen

Onderstaande gevalsbeschrijvingen zijn afkomstig uit praktijk De Zachte Kracht.
Enkele casussen zijn opgenomen in het boekje Neurofeedbacktraining van Ineke Peters.

Jongen 16-jaar.
Heeft PDD-NOS en autistische stoornis.
Meest opmerkelijk resultaat is de verbetering van het concentratievermogen. Zowel moeder als huiswerkbegeleider merken dit op, alsook de vooruitgang in lezen en schrijven. Zijn juf neemt waar dat je wat meer van hem kunt vragen, en dat hij beter te corrigeren is. In het contact met zijn broer en zusje valt op dat hij beter voor zichzelf op kan komen, en dat hij heeft geleerd speels uit te dagen en uitgedaagd kan worden. Ook heeft hij een beter begrip van sociale interacties, en wat meer inzicht in 'wat in de ander speelt'. Hij is eigenzinniger geworden. Heeft meer inzicht in zichzelf. En is in het dagelijks leven zelfstandiger gaan functioneren.

Vrouw 25 jaar.
Heeft sinds een aantal maanden een relatie, welke haar ten volle confronteert met haar verlatingsangst. Ze wordt met perioden 's ochtends vroeg wakker en dan slaat de angst toe.
Ze komt als een schim van zichzelf de praktijk binnen, uitzonderlijk kwetsbaar.
In haar nieuwe relatie stelt ze zich zeer afhankelijk op. Ze heeft een bijzonder negatief zelfbeeld, kan zich heel slecht over zichzelf voelen.
Na zes, zeven sessies nemen de angsten af, er komt meer rust en stabiliteit. Ze wordt niet meer in paniek wakker. Ze slaapt over het algemeen ook beter. Haar relatie daagt haar op vele terreinen uit en is een grote stimulans voor zelfonderzoek. De trainingen ondersteunen dit proces. In de loop van de training leert ze om meer onafhankelijk te zijn in de relatie en tegelijkertijd wel de verbinding met haar partner aan te gaan.
De schim is inmiddels verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor meer levenslust, kracht, blijdschap, eigenwaarde en zelfvertrouwen

Man, 47 jaar.
Zelfstandig ondernemer, heeft concentratieproblemen. Deze komen vooral tot uiting in zijn werk. Hij ervaart overmatige spanningen, heeft geen overzicht, wil vluchten. Kan alleen nog ontspannen met een paar glaasjes wijn. Heeft vooral moeite met schakelen tussen bijvoorbeeld een gesprek met een werknemer en het lezen van een verslag, kan voor het laatste geen concentratie opbrengen. Verder is hij geestelijk en lichamelijk gezond. Deze klachten zijn nieuw voor hem, hij heeft altijd een prima concentratievermogen en een goed overzicht gehad. Na een achttal sessies krijgt hij het gevoel dat hij de zaken weer kan overzien. In het verdere verloop ontwikkelt hij ook meer innerlijke rust. Ook in het bedrijf worden deze verschuivingen opgemerkt. Zo stelt hij beslissingen niet meer uit. Zijn geheugen is naar eigen zeggen aanmerkelijk verbeterd.

Vrouw, 52 jaar
Heeft geheugenverlies. Scans wijzen niets uit, neurologen weten het ook niet.
Haar symptomen en klachten luiden als volgt:
- niet meer weten wat ze ging doen.
- niet meer kunnen rekenen
- iemand tegenkomen en niet weten wie het is
- in gesprekken voortdurend de draad kwijt raken
- simpele vragen van mensen niet kunnen beantwoorden.
Dit gaat gepaard met een grote onzekerheid over zichzelf, en de angst dat er iets met haar aan de hand is en dat het steeds erger wordt.

Na een paar sessies gaan haar ogen glanzen, ook is ze meer aanwezig. Gesprekken verlopen geleidelijk aan vlotter. Ze komt beter uit haar woorden. Vrij snel verdwijnen haar nachtmerries. Angst voor wat er aan de hand is, neemt ook af. Haar zelfvertrouwen neemt toe. In sociale contacten wordt ze wat zekerder, het gaat haar wat makkelijker af. Ze krijgt gaandeweg meer inzicht in deze angsten en hoe ze hiermee om kan gaan. Aan het eind van de tweede serie maakt ze een bijzonder ontspannen indruk. 'Gaten' in haar geheugen heeft ze al een tijd niet ervaren. "Het gaat goed", zegt ze zelf.
Enkele maanden na de sessies blijkt dat een second opinion bij een neuroloog in de diagnose Alzheimer resulteerde. Niettemin is het hervonden zelfvertrouwen is gebleven, evenals de vermindering in de symptomen.

Jongen, 7 jaar.
Heeft last van migraine-achtige hoofdpijnen. Al vanaf de geboorte kan hij 'moeilijk' zijn. Wil je rechts, dan gaat hij links. Op sociaal gebied heeft hij een achterstand. Een aantal maanden geleden had hij iedere dag buikpijn. De kleuterjuf merkt dat ieder opdrachtje een drempel vormt voor hem. Hij heeft ook moeite met naar school gaan. En ziet tegen nieuwe dingen op. Na de zomer gaat hij naar groep 3 en voor zijn moeder vormt dit de directe aanleiding voor de trainingen - ze wil hem graag wat ondersteunen in die stap.
Na een viertal sessies gaat hij zonder buikpijn op schoolreis. Hij wordt ondernemender en gaat gemakkelijker een uitdaging aan. Zo wil hij op eigen verzoek meedoen aan de Avondvierdaagse. Gaandeweg de trainingen blijken meer verschuivingen plaats te vinden. Hij wordt spraakzamer, vertelt uit zichzelf over school en andere activiteiten. Hij raakt niet meer uit zijn doen wanneer ze bijzondere dingen ondernemen, kan er zelfs van genieten. Een moeder van een vriendje merkt ook de verandering op: "hij kijkt anders uit zijn ogen". De sfeer in huis is - zonder strijd - heel goed. Hij kan zijn boosheid uiten en ook de reden ervan aangeven.

Ook een half jaar later gaat het goed met hem. Op school gaat het uitstekend. En hij heeft nog maar soms een weinig hoofdpijn.

Dubbeltrainingen

In de praktijk gelijktijdig trainen met je kind of je partner. Lees meer over de voordelen - klik hier >

Eendaagse Intensive

Persoonlijke transformatie en verwennerij in één.... klik hier >

Interviews

Trainers aan het woord over NeurOptimal®